بازاریابی یکی از مهمترین فاکتورهایی به شمار میآید که همه معماران، طراحان و سازندگان باید به آن توجه کنند. شرایط کلی مدیریت بازاریابی میتواند به شما کمک کند تا علاوه بر بهبود کسبوکار خود، در زمینه کسب مشتریان جدید نیز گامهای بزرگی بردارید.
مدیریت چنین امری خود شامل راهکارهای مختلفی همچون فریلنسینگ است. در این متن شما را با بهترین راهکارهای بهبود کلی روند بازاریابی و همچنین مزایا و معایب فریلنسینگ در زمینه معماری آشنا خواهیم کرد.
موقعیت یا پوزیشن خود را مشخص کنید
شما باید به مشتریان خود بگویید که دقیقاً چه کسی هستید و چه کاری میتوانید برای آنها انجام دهید. مرور سریع وبسایتهای برخی شرکتهای معماری به شما نشان میدهد که چگونه بسیاری از این شرکتها با مدیریت بازاریابی و تعیین پوزیشن آشنایی ندارند.
بسیاری از شرکتها سعی میکنند تا با معرفی طیف عظیمی از تواناییهای خود، مشتریان بیشتری را جذب کنند. با این حال، چنین تاکتیکی منظر به آن خواهد شد که مشتریان تصور کنند شرکت مربوطه کمیت را به جای کیفیت در اولویت خود قرار داده است.
شما باید از این امر اجتناب کنید. به مشتریان بالقوه اجازه دهید بدانند شما در چه چیزی تخصص دارید و نمونههایی از کار خود را ارائه دهید. قاعدتاً، برخی از مشتریان ممکن است به آن خدمات نیاز نداشته باشند. با این حال، مشتریان اصلی خود را به کمک همین روش پیدا خواهید کرد، زیرا آنها نیز به جای کمیت به دنبال کیفیتی هستند که تنها شما توانایی ارائه آن را دارید.
به نمونه کارهای موجود در وبسایت خود توجه کنید
بسیاری از شرکتهای معماری و طراحی به هیچ وجه با بازاریابی دیجیتال آشنایی ندارند. آنها وبسایت خود را به عنوان یک کارت ویزیت ساده میبینند. این شرکتها به جای استفاده از سایت مدنظر جهت ساختن یک برند تجاری، به ارائه جزئیات اساسی بسنده میکنند.
شما باید از این اشتباه اجتناب نمایید؛ زیرا بازاریابی دیجیتال برای شرکتهای معماری ابزار بسیار قدرتمندی به شمار میآید. وبسایت شما فرصتی را ارائه میکند که محصولات خود را به بهترین شکل ممکن نمایش دهید.
به عنوان مثال، شما میتوانید به عنوان تکمیل مدیریت بازاریابی خود، بخشی از پورتفولیو مدنظرتان را در وبسایتتان قرار دهید تا مشتریان بالقوهای را جذب نمایید. در مرحله بعد باید پورتفولیو مربوطه را در رسانههای اجتماعی اشتراکگذاری کنید. با این کار از لحاظ بازاریابی دیجیتال نیز روند موفقی را در پیش خواهید گرفت.
هر پیامی را که از طریق وبسایت خود ارسال میکنید را به دقت در نظر بگیرید. هر قسمت از محتوا باید هدفی را دنبال کند. بههمریختگی منجر به طراحی بد وبسایت میشود و این امر موجب کاهش بازدیدکنندگان خواهد شد. به یاد داشته باشید که وبسایت شما باید وسیلهای برای گفتن داستان برند شما باشد، بنابراین همواره به این بخش از بازاریابی دیجیتال خود اهمیت بدهید.
از رسانههای اجتماعی استفاده کنید | مدیریت بازاریابی
اهمیت بازاریابی دیجیتال برای شرکتهای معماری، طراحی و ساخت محصول را دست کم نگیرید. اگر به درستی از آنها استفاده کنید، این رسانههای اجتماعی رایگان میتوانند دروازه شما به سمت مشتریان جدید باشند.
بزرگترین اشتباهی که میتوانید در زمینه مدیریت بازاریابی مرتکب شوید این است که یک صفحه رسانه اجتماعی ایجاد کنید و سپس آن را رها نمایید. با این کار هر دنبالکنندهای که در اوایل فعالیت خود جذب کنید شما را رها خواهد کرد، بهعلاوه شما هیچ دنبالکننده جدیدی به دست نمیآورید.
به طور کلی، شما به یک استراتژی کامل بازاریابی رسانههای اجتماعی نیاز دارید. علاوه بر این، شما باید ویژگی پلتفرم مدنظر را در نظر بگیرید. برای مثال لینکدین یک شبکه اجتماعی حرفهای است. به این ترتیب، باید از آن برای شبکهسازی و تثبیت خود به عنوان یک مرجع در بخش مربوطه (معماری، طراحی و یا تولید محصول) استفاده کنید. در مقابل، Pinterest یک شبکه مبتنی بر تصویر است. میتوانید از آن برای میزبانی تصاویری از نمونه کارهای خود استفاده کنید که ممکن است افراد را ترغیب نمایند تا در مورد آنها با شما صحبت کنند.
استفاده از رسانههای اجتماعی میتواند به شما برتری خاصی نسبت به رقبایتان بدهد. به هر حال، بسیاری از شرکتهای معماری و طراحی از پروفایلهای رسانههای اجتماعی خود به طور کامل استفاده نمیکنند. این امر موجب ایجاد یک شکاف در بازار شده است. شما میتوانید از این شکاف برای ایجاد شهرت و بهبود برند شرکت خود استفاده کنید.
فریلنسینگ در معماری، طراحی و ساخت محصول
فریلنسینگ در معماری همیشه یک روند اصلی بوده است. ذهنیت فرهنگی رایج برای شروع تمرین زودهنگام باعث تولد بسیاری از فریلنسرها شده است. پروژههای اولیه اکثر فعالان در زمینه معماری و طراحی یا تولید محصول از طریق دوستان و آشنایان معرفی میشوند، فریلنسینگ میتواند یک عامل مناسب برای بهبود روند کسب پروژهها باشد تا دیگر نیازی به تماس با دوستان و آشنایان خود جهت کسب پروژههای جدید نداشته باشید.
هر نوع مدیریت بازاریابی مشکلات و مزایای خود را دارد و هر کدام از این مسیرها میتواند به موفقیت منجر شود. قبل از اینکه تصمیم بگیریم کدام بازاریابی بهترین است، باید عوامل خاصی را در نظر بگیرید. انتخاب فریلنسری در معماری به معنای روبهرو شدن با مزایا و چالشهای زیادی است.
تبدیل شدن به یک معمار یا طراح فریلنسر، چالشهایی مشابه چالشهای یک کارآفرین در هنگام راهاندازی یک کسبوکار دارد، این نوع بازاریابی واقعاً مسیر آسانی نیست و همه نمیتوانند در آن موفق شوند. فریلنسری در معماری یک انتخاب است، اما تصمیمگیری آگاهانه در این زمینه اهمیت بسیاری دارد، زیرا این تصمیم میتواند کل زندگی شما را تحتتأثیر قرار دهد.
مزایا و معایب فریلنسری در معماری، طراحی و تولید محصول
برخی از مزایای اصلی یک معمار یا طراح فریلنسر عبارتاند از: کنترل بیشتر بر تمام جنبههای کسبوکار، استقلال بیشتر و تشریفات اداری کمتر در مقایسه با اداره یا کار در یک شرکت بزرگ. مهمترین عیب انتخاب این روش مدیریت بازاریابی را میتوان عدم قطعیت از نظر کسب درآمد دانست.
کنترل بیشتر بر تمام جنبههای کسبوکار
یک طراح یا معمار و حتی تولیدکننده محصول میتواند کنترلی کامل بر تمام بخشهای کسبوکار خود داشته باشید. این که باز چه کسی و یا چه شرکتی کار میکنید به یک انتخاب شخصی برای شما تبدیل میشود. برای مثال اگر تنها قصد دارید در یک بخش خاص مشغول به کار شوید، این اختیار را خواهید داشت. کنترل بیشتر موجب کاهش استرس کلی در انجام امور مختلف نیز میشود، دلیل این امر را میتوان به گسترش اراده و همچنین توانایی قطع ارتباط با کلاینتهای مدنظر دانست.
استقلال بیشتر | مدیریت بازاریابی
وقتی زیر نظر یک شرکت یا اداره خاص کار میکنید قاعدتاً باید از تمامی قوانین موجود در آن محیط تبعیت نمایید. در واقع عدم تبعیت از این قوانین و اصول میتواند منجر به اخراج شدن شما شود! این در حالی است که با انتخاب فریلنسری در زمینه انجام امور به روش دلخواه خودتان آزادی عمل و استقلال خواهید داشت، البته نباید از این استقلال سو استفاده کرد، زیرا میتواند منجر به از دست رفتن کاربران و مشتریان شما شود.
هیچ کسی دوست ندارد با طراح یا معماری کار کند که فقط نظر خود را در زمینه ساخت و ساز برتر میداند. به یاد داشته باشید که معمار یا طراح و تولیدکننده محصول میتوانند با برقراری یک ارتباط سالم و البته حفظ استقلال خود بهترین نتیجه ممکن را کسب کنند.
تشریفات اداری کمتر
برخلاف معمارانی و طراحانی که در یک اداره و شرکت کار میکنند، فریلنسرها به هیچ تشریفات اداری خاصی جهت ارتباط با مشتریان خود نیاز نخواهند داشت. این مورد موجب تسریع فرایند رسیدگی به پروژههای مختلف میشود.
درآمد متغیر | مدیریت بازاریابی
مهمترین و اصلیترین عیب فریلنسینگ درآمد متغیر است. به طور کلی هنگام انتخاب فریلنسینگ و راهکارهای مدیریت بازاریابی مرتبط با آن باید این اصل را بپذیرید که ممکن است در چند ماه اول مشتری یا کلاینت خاصی نداشته باشید. قاعدتاً با گذشت زمان و بهبود برندتان این مشکل برطرف میشود، بنابراین توصیه میکنیم پیش از شروع به کار در زمینه فریلنسینگ مقداری پول پسانداز کنید تا در آینده به مشکلی برنخورید.
استفاده از بیزنس کوچینگ
بیزنس کوچیک یا مربیگری تجارت به شما کمک میکند تا بتوانید با استفاده از استعدادهای درون خود گامهای بزرگتری در زمینه شغلی خود بردارید. بیزنس کوچیک از جمله مهمترین و جدیدترین روشهای موجب جهت افزایش میزان خلاقیت طراحان، سازندگان محصول و مهمتر از همه، معماران میشود.
بیزنس کوچینگ برای معماران و سازندگان یک امر اساسی در بحث مدیریت بازاریابی به شمار میآید. با انتخاب یک مرکز بیزنس کوچینگ مناسب میتوانید در مدت زمان کوتاهی درآمد خود را به عنوان یک فریلنسر افزایش دهید. نوید طاهری به عنوان برترین فرد فعال در زمینه بیزنس کوچیگ به شما عزیزان در این زمینه کمک خواهد کرد. بیزنس کوچینگ با نوید طاهری بهترین انتخاب برای طراحان و معماران تازهکار است.
سخن پایانی | مدیریت بازاریابی
مدیریت صحیح بازاریابی در معماری، طراحی و همچنین ساخت محصول نقشی جدی ایفا میکند. اگر بازاریابی شما به نحو احسن انجام شود، نه تنها با افزایش میزان درآمد روبهرو میشوید، بلکه میتوانید تمرکز بیشتری بر روی افزایش کیفیت برند خود بگذارید. قاعدتاً هرچه برند شما بیشتر دیده شود، پوزیشن بهتری را به دست میآورید.
مدیریت بازاریابی باید در زمینه فریلنسینگ نیز جدی گرفته شود، زیرا این دو امر رابطه مستقیمی با جذب مشتریان جدید دارند. شناخت مفاهیمی همچون بیزنس کوچیک نیز یکی از ضابطههای اساسی جهت بهبود عملکرد شرکتهای طراحی و حتی معماران فریلنسر محسوب میگردد.
بدون دیدگاه