مدیریت استراتژیک برای معماران چیست و چگونه می توان بر این پدیده تسلط یافت؟
مقدمه مدیریت استراتژیک برای معماران
ما سعی داریم در این مقاله به بیان دقیق تعریف مدیریت استراتژیک برای معماران پرداخته و به شما بگوییم که چرا مدیریت استراتژیک در معماری ضروری بوده و ضرورت بکارگیری برنامهریزی، تفکر و مدیریت استراتژیک چقدر است؟ برای آشنایی بیشتر با این پدیده تا پایان همراه ما باشید.
مدیریت استراتژیک برای معماران چیست؟
مدیریت استراتژیک درواقع یک نوع تجزیهوتحلیل در خصوص مسائل مهم سازمان بوده و توسط راهبران ارشد به نمایندگی از تمامی مالکان و بهمنظور کنترل منابع در محیطهای خارج از سازمان صورت میگیرد. این فرایندها معمولاً شامل مشخص کردن چشماندازها، داراییهای سازمان و توسعه برنامهها و سیاستهای معماری است. از طرف دیگر این طرح راهکارها و طرح تصمیمهایی است که قرار است به شما و سازمان کمک کنند تا در مسیر دستیابی به اهداف حرکت کنید. به بیان سادهتر این طرح به شما میگویند که کجا هستید و قرار است که به کجا بروید. مدیریت استراتژیک در این مسیر به شما کمک میکند و باعث تعیین عملکرد بلندمدت سازمان میشود.
فرآیند و مراحل مدیریت استراتژیک برای معماران چیست؟
مدیریت استراتژیک را بهطورکلی میتوان به ۴ مرحله تقسیم کرد که ما در ادامه هر بک از آنها را نامبرده و به توضیح آنها میپردازیم:
۱.تجزیهوتحلیل وضعیت و بررسی محیط
بررسی محیط در مدیریت استراتژیک برای معماران شامل فرآیند جمعآوری، بررسی دقیق و ارائه اطلاعات برای اهداف موردنظر است. این فرآیند میتواند عوامل مختلفی که بر یک سازمان تاثیر میگذارند را تجزیهوتحلیل کند و بعد از اجرای فرآیند تجزیهوتحلیل محیطی، مدیریت موظف است که بهطور مداوم آن را ارزیابی کرده و در جهت بهبود آن تمام تلاش خود را بکار گیرد.
۲.تعیین و تدوین استراتژی
بهتر است که ابتدا مجموعه استراتژیهای قابلاستفاده را بطور کامل لیست کرده و پساز آن نیز به کمک مدلهای مختلفی که در بحثهای مدیریت استراتژیک میآیند و باتوجه به نتایج بهدستآمده، استراتژی بهتر را انتخاب میکنیم. این مرحله باید با مشارکت مدیران میانی و حتی رده پایین سازمان انجام شود تا انگیزه آنان افزایش یابد.
۳.پیادهسازی و اجرای استراتژی
پیادهسازی و اجرای استراتژی یعنی شما استراتژی موردنظر خود یا سازمان را به کار بگیرید. پیادهسازی استراتژی شامل موارد زیر است:
- طراحی ساختار
- توزیع منابع
- توسعه فرایند تصمیمگیری
- مدیریت منابع انسانی
- کنترل و ارزیابی استراتژی
مرحله نهایی فرایند مدیریت استراتژیک، کنترل ارزیابی آنست. فعالیتهایی که در این مرحله انجام میشوند. عبارتاند از:
- ارزیابی عوامل داخلی و خارجی که ریشههای استراتژی فعلی هستند
- اندازهگیری و اقدامات اصلاحی
ارزیابی در برنامه مدیریت استراتژیک برای معماران باعث میشود که مطمئن شوید استراتژی سازمانی با استراتژی طراحیشده برای اهداف شما مطابقت دارد. اقدامات اصلاحی نیز برای مطابقت یافتن عملکردها با برنامههای پیشبینینشده انجام میشود. اطلاعاتی که از فرایند ارزیابی بدست میآید باید طوری باشد که بهراحتی بتواند اقدامات پیش رو را تسهیل کرده و همچنین افراد یا واحدهایی را نیز معرفی کند که نیاز به اصلاح دارند.
مزایای مدیریت استراتژیک برای معماران چیست؟
مدیریت استراتژیک به سازمانهای مختلف این امکان را میدهد که به شیوهای نوآورانه عملکرد و فعالیت انفعالی خود را کمتر کنند که اینموضوع باعث افزایش ابتکار عمل سازمان شده و سازمان را مجبور میکند که به اعمال نفوذ کرده و در برابر کنشها، واکنش مناسبی انجام دهد. بهاینترتیب یک سازمان میتواند سرنوشت خود را رقم زده و آینده را نیز تحت کنترل خود درآورد. بهطورکلی یکی از اصلیترین مزایای استفاده از مدیریت استراتژیک این است که به سازمان شما کمک میکند منظمترین، منطقیترین و مرغوبترین راهها یا گزینههای استراتژیک را انتخاب کرده و بهاینترتیب برنامههای بهتری برای پیشرفت بچیند.
مدیران و کارکنان به دلیل درگیر شدن در این فرایند، متعهد به حمایت از سازمان میشوند. یکی دیگر از مهمترین منافع مدیریت استراتژیک برای معمارها این است که باعث تفاهم و تعهد هرچه بیشتر کارکنان و مدیران میشود. این مدیریت استراتژیک به کارکنان کمک میکند تا در فرآیند تصمیمگیری مشارکت کنند، نوآوری و خلاقیت و خیالپردازی را تمرین کرده و درنتیجه این عوامل اثربخشی آنها نیز افزایش یابد.
بهطورکلی علاوهبر مواردی که ذکر کردیم، مزایای دیگری نیز برای مدیریت استراتژیک برای معماران در سازمانهای مختلف وجود دارد:
دیگر مزایای مدیریت استراتژیک برای معماران
- جهتگیری آینده در هر سازمان باعث مشخص شدن اولویتها شده و باعث میشود که شما تصمیمگیریهای بهتری داشته باشید.
- مدیریت استراتژیک بین برنامههای عملیاتی نقش هماهنگکننده داشته و میتواند اقدامات قسمتهای مختلف و واحدهای مختلف را در یک مسیر واحد قرار دهد.
- ازآنجاییکه اوضاع و شرایط بهسرعت تغییر میکنند، بهتر است که شما یک روش کارساز داشته باشید و بتوانید کار تیمی و تخصصی کارشناسی ایجاد کنید.
- فعالیتهای مربوط به مدیریت استراتژیک برای معماران، هدایتکننده بوده و مسیر عملیات و فعالیتهای سازمان را مشخص میکند و میتواند بهعنوان یک راهنمای بسیار خوب عمل کند.
- مدیریت استراتژیک برای معماران با نگرش بلندمدت خود آینده را پیشبینی کرده و میتواند اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهد که برای اقدامات درازمدت شما مفید باشد.
- این مدیریت استراتژیک نهتنها در معماری بلکه در تمام واحدهای سازمانی میسر بوده و نقش محوری افراد، گروهها و نفوذ فرهنگ سازمانی را بهخوبی به رسمیت میشناسد.
ضرورت استفاده از مدیریت استراتژیک برای معماران و تاثیر آن در تصمیمگیری مدیران
تا اینجای کار توضیحاتی در مورد مدیریت استراتژیک برای مدیران به شما ارائه دادیم و ضرورت استفاده از آن را توضیح دادیم. با توجه به اینکه تغییرات محیطی امروزه شتاب زیادی به خود گرفتهاند و تصمیمات سازمانی بسیار پیچیدهتر از قبل شدهاند، بهکارگیری یک برنامه جامع برای مواجهه با اینگونه مسائل بیشتر از قبل ملموس است. این برنامه همان برنامهریزی مدیریت استراتژیک است که با تکیهبر ذهنیتی پویا، جامعهنگر و آیندهنگر میتواند یک راهحل بسیار مناسب و کاربردی برای حل مسائل سازمانهای مختلف ارائه دهد.
پایههای مدیریت استراتژیک برای معماران بر اساس میزان درکی است که مدیران و صاحبنظران شرکتهای رقیب، قیمتها، بازار، عرضهکنندگان مواد اولیه، دولتها، توزیعکنندگان، سهامداران و بستانکاران و مشتریانی که در تمام نقاط دنیا وجود دارند، قرار داشته و این عوامل میتوانند تعیینکننده موفقیت تجاری شما در دنیای امروز باشند. یکی از مهمترین ابزارهایی که بهتر است سازمانها و نهادهای مختلف برای کسب موفقیتهای بیشتر در آینده از آن استفاده کنند، مدیریت استراتژیک است.
تفاوت برنامهریزی مدیریت استراتژیک و برنامهریزی بلندمدت چیست؟
گاهی اوقات افراد برنامهریزی بلندمدت و استراتژیک را با یکدیگر اشتباه میگیرند، درحالیکه این دو تفاوتهای زیادی با یکدیگر دارند. یکی از این تفاوتها از محدودیت منابع ناشی میشود. محدودیت منابع در مدیریت استراتژی، یک عامل تعیینکننده بوده و یک رکن اساسی برنامهریزی، تخصیص منابع محدود به فعالیتهای اصلی و کلیدی استوار است. طی تحقیقاتی که در مجله فورچون در سال ۱۹۸۲ انجام شد، مشخص شد که از میان تمامی کشورهای مورد مطالعه، تنها یک کشور توانسته استراتژیهای خود را بهطور کامل و با موفقیت به اجرا برساند. طی بررسیهای دیگری نیز مشخص شد که حدود ۷۲ درصد از مدیرعاملان شرکتهای بزرگ باور دارند که اجرای استراتژیهای بزرگ بزرگ و منتخب بسیار سختتر از تدوین آنها بودهاست.
برنامهریزی استراتژیک یک جزء از فرایند مدیریت استراتژیک برای معماران است که در آن شرایطی برای پیادهسازی استراتژیها، ارزیابی اثربخشی و اقدامات اصلاحی انجام میشود. مدیریت استراتژیک هنگامی معنا مییابد که استراتژیهای تدوینشده اجرا شود، کنترل شود و پساز آن نیز بر اساس نتایج اقدامات اصلاحی مناسب صورت گیرد. اگر چنین نباشد استراتژی صرفاً در حد شعار و گفتار باقی میماند. بسیاری از صاحبنظران و افراد موفق نیز اجرا و کنترل استراتژیها را بسیار مهمتر است تدوین آنها میدانند.
اهداف مدیریت استراتژیک چگونه تعیین میشود؟
تعیین اهداف با روش SMART (اهداف مشخص، قابلاندازهگیری، مرتبط، بهموقع، قابلدستیابی) به شما کمک میکند که اهداف خود را ارزیابی کنید و به این فکر کنید که آیا آنها واقعی هستند یا نه.
هنگام تنظیم اهداف بهتر است موارد زیر را در نظر بگیرید:
مشخص بودن هدف
هدف مدیریت استراتژیک برای معماران نباید مبهم و کلی باشد و باید بر روی یک موضوع خاص متمرکز شود. این تمرکز باید طوری باشد که افراد بهخوبی بدانند که درنهایت به چه چیزی دست پیدا میکنند و برنامه چگونه پیش میرود.
قابلسنجش باشد
میزان تحقق هدف با قابلیت اندازهگیری آن ارتباط مستقیمی دارد. به کمک این ویژگی میتوانیم بفهمیم که تا چه اندازه به هدف خود نزدیک شدهایم.
قابلدستیابی باشد
شروع به بررسی کنید تا هدف شما بهگونهای باشد که بتوانید با وقت، پول و منابعی که در اختیار دارید به آن دست پیدا کنید. اگر چنین نباشد برنامه شما در نهایت با شکست مواجه میشود.
مرتبط بودن
آیا هدفی که انتخاب کردهاید به شما مرتبط است؟ اگر شما مهارتهای شخصی کمی دارید برای رسیدن به هدف میتوانید با برنامهریزی منظم مهارتهای خود را ارتقاء دهید.
بهموقع بودن
منابع و امکانات در دسترس شما بینهایت نیستند و برای هر کاری امکانات و زمان محدود هستند. شناخت محدودیتها باعث میشود تا شما به کمک این روشها و ابزارهای موجود بتوانید انحرافهای برنامه را شناسایی کرده و آنها را اصلاح کنید.
جمعبندی مدیریت استراتژیک برای معماران
مدیریت استراتژیک برای معماران یکی از بهترین برنامهها برای تعیین مسیر و ارزیابی آن است. این برنامه به بررسی دقیق ساختار، توزیع منابع، مدیریت منابع انسانی و… پرداخته و میتواند باعث افزایش انگیزه در افراد و همچنین پویایی آنها شود. ما سعی داشتیم در این مقاله شما را با مزایا و اهمیت طرح مدیریت استراتژیک آشنا کنیم و فاکتورهای لازم برای ترسیم یک برنامه مدیریت استراتژیک کاربردی را برای شما توضیح دادیم. شما میتوانید برای تعیین برنامههای مدیریت استراتژیک به سایت بیزینس کوچینگ با نوید طاهری مراجعه کنید و از خدمات بیزینس کوچینگ برای معماران و سازندگان مانند خدمات مارکتینگ، سئو، تدوین استراتژی و برنامه ریزی و… بهره مند شوید.
بدون دیدگاه